Infrarött mirakel

Fästmannen roade sig med att bygga om en gammal digitalkamera till en IR-kamera under påsken och jag är överförtjust!

IR är förkortning för Infraröd och det blockerar vissa delar av ljuset, så att de färger vi ser inte blir riktigt som vi se dem, så att säga. Man kan fota med IR även utan konverterade kameror, men då kräver det speciella filter som är mycket mörka, och att man fotar med stativ och väldigt långa slutartider. Genom att konvertera kameran (genom att byta ut ett filter i själva innandömet av kameran), så kan man fota utan stativ och man ser direkt på displayen hur bilden kommer att se ut. Mycket praktiskt!

Efftekten blir väldigt speciellt när man fotar grönska, då filtret gör att man inte ser klorofyllen i växterna… nu är det tyvärr lite väl mycket snö kvar för att kunna demonstrera effekten utomhus, så jag har roat mig med att fota lite blommor hemma. Under påsken har vi alltid tulpaner och påskliljor hemma (som ni sett i tidigare inlägg) så jag valde att fota lite blommor för att illustrera effekten. Rätt häftigt när det röda och gröna blir helt vitt.

Tulpanerna har jag fotat med blixt och gjort bakgrunden svart, så att bilden i princip blir helt svartvit, fast ändå inte. Orkidén blir även den vit, men jag fotade med ett blått papper bakom blomman, och då ser man att det blåa faktiskt kommer fram genom IR-filtret, även om blomman blir helt vit. Som jämförelse hur blommorna ser på riktigt, har jag bifogat bild på dem.

Visst är det häftigt?!!:D

Jag ser fram emot att använda IR-kameran i sommar, för att fota läckra landskapsmiljöer! Kan det inte bli sommar nu? Snälla vädermakterna!

Lindísima - Jag gillar ju typiskt sett färg men ja, det är läckert!

Din e-postadress är aldrig publicerad or delad. Obligatoriska fält är markerade *

*

*

Det blev fel när du la in din kommentar. Försök igen.

A r k i v
B l o g r o l l
F o l l o w   m e