Vad är digitala negativ?

Ibland får jag den frågan, och egentligen finns det inga digitala negativ, då bilderna man får ur en digitalkamera är positiva, och inte negativa. Så när någon frågar om de får köpa de digitala negativen, så är det egentligen de digitala filerna i högupplöst format de vill ha.

Men direkt ur kameran ser inte bilderna speciellt bra ut, då kameran registerar bilden rätt neutralt. Därför måste man alltid justera bilderna innan man kan visa upp dem, och alla kan heller inte så mycket om digitalfotografi för att göra detta själv, så vad jag säljer är inte bilder direkt ur kameran, utan alla bilder jag släpper ifrån mig har jag redigerat så att de är acceptabla att titta på.

Precis som om du lämnar in en filmrulle för framkallning och förstoringar (för er som kommer ihåg att fotografi en gång var analogt) så fixar labbet till dina papperskopior så att de ser bra ut. Om de inte skulle göra det så skulle det bli rätt trista bilder. De förbättrar med andra ord färger och exponering också.

När jag säljer de högupplösta bilderna, så fixar jag därför till bilderna som om jag vore ett fotolabb. Dvs jag korrigerar färger och exponering till en bra baskorrigering. Det är vad du betalar för. När mina kunder beställer förstoringar, eller en fotobok, så bearbetar jag bilderna i ytterligare ett steg, för att få dem perfekta för förstoringarna eller för fotoboken. De får det där lilla extra helt enkelt och blir beskurna, retuscherade, osv.

För att illustrera lite på skillnaderna har jag här tagit fram tre bilder (lite på måfå bara), för att visa skillnaderna mellan bilden direkt ur kameran, när jag har korrigerat färg och exponering och när bilden har fått en mer artistisk redigering, så att ni förstår skillnaden.

Kunder som beställer förstoringar och/eller en fotobok får de artistiskt korrigerade bilderna också, som en extra liten bonus, om de köper de högupplösta bilderna.

Jeanette - Intessant att se hur dina bilder ser ut efter de olika stegen.
Och dina bilder är ju fantastiska!
Hälsningar från Jeanette på Viskom Vt-2010.

Camilla - Grymt bra skrivet.

Susanne - Ja, jag är ju bara ett moffo – men jag föredrar de basredigerade bilderna. =)
Och mega-TACK för att du ritar och berättar. Nu behöver jag inte känna mig som ett foto-freak….de första bilderna är oftast ganska röda…..
ha en bra sommar och en stor kram till dig Petra.
//Susanne

Petra - Tack tjejer!
Susanne, du måste nog kolla in din bildskärm, för om du tycker originalen är bäst, så är din skärm inställd för ljus.

christer k - Mycket intressant bildsvit med före, mitten och efter bilder. Alltid kul att se arbetet bakom.
Mvh Christer K

Din e-postadress är aldrig publicerad or delad. Obligatoriska fält är markerade *

*

*

Det blev fel när du la in din kommentar. Försök igen.

A r k i v
B l o g r o l l
F o l l o w   m e