Att bemästra ljuset

Att bemästra ljuset är det nog ingen som kan, förutom den som skapade det, men som fotograf måste man i alla fall försöka. I en perfekt värld skulle nog alla som fotografer vilja styra ljuset så att det passar precis för det tillfälle man fotograferar, men man får istället anpassa sig efter det ljus som finns.

Detta är något jag har kämpat länge med – att försöka bli vän med ljuset, eller brist på ljus. Till hjälp har jag nu köpt två DVD-skivor som handlar om hur man skapar häftiga effekter med blixtar, båda är utgivna av Gino LucadamoDigital Wedding Pro.

Gino’s DVD

Den första skivan (Volume #4) är en genomgång av hur ljuset fungerar och även hur blixten fungerar (i huvudsak Canons blixtsystem). Den kan anses väldigt grundläggande, men även jag som hållit på ett tag lärde mig både det ena och det andra om mina blixtar.

Den andra skivan (Voume #5) är en mer kreativ beskrivning av hur man använder blixten. Framförallt då av blixt som inte sitter på kameran. Gino beskriver hur man får häftiga effekter genom att inte sätta blixten direkt på kameran, utan att styra den med en infraröd- eller radiosändare och placera blixten på andra ställen. På detta sätt kan man få väldigt dramatiska effekter och på så sätt styra ljuset som man själv vill.

Här nedan visar jag hur man kan få en väldigt dramatisk effekt genom att placera blixten på sidan om motivet, istället för att ha blixten på kameran. Bilden till vänster är en “vanlig” bild, där statyetten är belyst med blixten på kameran. Det är ingen dålig bild, men den är rätt “platt”. Genom att placera blixten på sidan om motivet, så får jag ett modelljus som blir mer dramatiskt och ger en mer spännande effekt. Motivet får en helt annan känsla.

Bemästra ljuset

Givetvis kan man göra annat än dramatiska bilder som den ovan, som till exempel att placera blixten på sidan om ett motiv, för att lätta upp en skugga som solen kastar på motivet. DVD-skivorna (som jag varmt rekommenderar till alla fotointresserade, inte bara till dem som fotar bröllop) ger kreativa exempel på olika sätt att använda blixten (eller blixtarna om du har fler än en) för att styra ljuset så gott det går.

Själv har jag bara skrapat på ytan ännu, och ser fram emot att experimentera mer med mina blixtar. Det blir en spännande vinter här framöver!

Din e-postadress är aldrig publicerad or delad. Obligatoriska fält är markerade *

*

*

Det blev fel när du la in din kommentar. Försök igen.

A r k i v
B l o g r o l l
F o l l o w   m e